Veelgestelde Vragen

Veelgestelde Vragen

Hieronder vindt u een antwoord op een aantal mij vaak gestelde vragen in verband met schoorsteenvegen of dakwerken:

 • 1. Waarom schoorsteenvegen?

  Bij het stoken van hout, kolen of olie ontstaan onverbrande deeltjes die in de schouw terechtkomen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag die creosoot genoemd wordt.

  Bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius (al snel bereikt wanneer u de kachel stookt) vliegt deze laag in brand en de schoorsteenbrand is een feit. De mate van aanslag wordt mede bepaald door uw stookgedrag: smoort u uw kachel teveel, dat wil zeggen dat de brandstof te weinig zuurstof krijgt, dan ontstaat hierdoor een onvolledige verbranding, waarbij extra afvalstoffen vrijkomen.

  Daardoor kan de schoorsteen ook verstopt raken. Er is dan weinig of geen "trek". Verbrandingsgassen slaan terug de kamer in, waardoor er gevaar ontstaat voor koolmonoxidevergiftiging. Regelmatig de schoorsteen laten vegen is daarom belangrijk. Bovendien controleert de veger de schoorsteen op scheuren en/of loszittende delen.

 • 2. Ben ik verzekerd tegen schoorsteenbrand?

  U bent verzekerd wanneer er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Bij de meeste verzekeraars moet u na een schoorsteenbrand een attest kunnen tonen dat de schoorsteen geveegd was door een erkend vakman.

  Vraag informatie over de polisvoorwaarden bij uw tussenpersoon of verzekeringsmakelaar.

 • 3. Hoe vaak schoorsteen vegen?

  Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende.

  Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten reinigen.

 • 4. Ook vegen bij gaskachels of gasgestookte c.v.-ketels?

  Bij apparaten die op gas gestookt worden, zoals gaskachels, gasgestookte c.v.-ketels en (bad)geisers in moderne woningen, is er normaal gesproken geen vervuiling van het rookkanaal. Het is wel van belang dat de gasgestookte apparaten regelmatig onderhouden en afgesteld worden.

  Het is verstandig om jaarlijks, bijvoorbeeld tijdens het onderhoud, ook even naar het rookkanaal te laten kijken. Het is immers niet ondenkbaar dat er in het kanaal een verstopping ontstaat, bijvoorbeeld door een vogelnestje.

  Bij oudere types rookkanalen of schoorstenen is het verstandig om één keer per jaar te laten reinigen.

 • 5. Wat is CO?

  Ik heb hierover een uitgebreid artikel geschreven. U kunt het hier lezen: Over CO-vergiftiging

Schoorsteenveger Tom op YouTube

 

Tevreden over onze service?
    Geef ons een review op Google+